top of page

De onderwerpen

De komende vier lessen zullen jullie leren over wetenschappelijk racisme en het kolonialisme. In de eerste twee lessen zal het gaan over de ideeën achter het wetenschappelijk racisme. De derde en vierde les zullen vooral over de toepassing hiervan gaan. Klik op de onderstaande knop om het complete lesplan te lezen.

Relevante media

In het bovenstaande filmpje wordt een scène uit "Twelve Years A Slave" weergegeven, waarin Brad Pitt spreekt over de slavernij.

In 1874 beschreef Haechel in zijn wetenschappelijke werk de inferioriteit van negers. De afbeelding rechts toont de vergelijkingen die Haechel maakte met apen.

Kijk via de onderstaande link een debat bij Buitenhof tussen emeritus hoogleraar Gloria Wekker en VVD-raadslid Dilan Yesilgöz. Het debat gaat over racisme in de hedendaagse samenleving en is te zien vanaf 35:03. Om de standpunten van de beide debaters kan je het artikel onder het filmpje lezen. Link: http://www.joop.nl/nieuws/wetenschapper-gloria-wekker-en-vvd-raadslid-dilan-yesilgoz-in-debat-over-racisme-in-nederland

 

Hier rechts staat een documentaire die de combinatie van wetenschappelijke experimenten en racisme door de nazi's toont. De documentaire geeft een duidelijk beeld van de wetenschappelijke praktijken die de nazi's uitvoerden in de naam van eugenetica.  

 

bottom of page